23 Ocak 2021 Cumartesi

Anadolu Koleji, Merzifon

Anadolu Koleji, Merzifon , 1864 yılında Küçük Asya'nın Amasya vilayetinin (bugün Türkiye) Merzifon kasabasında kurulmuş bir lise, ilahiyat okulu, yetimhane ve hastaneydi.

Kolejin kökeni, Konstantinopolis'in bir banliyösü olan Bebek'e kadar uzanmaktadır ve 1840'ta orijinal okul Amerikan misyoner Cyrus Hamlin tarafından açılmıştır .

 

Anadolu Koleji ve Hastanesi (sağda). Marsovan (Merzifon). Kaynak

Başlangıçta okul, genç erkekleri Türkiye'de yaşayan Rumlar ve Ermeniler arasında papaz ve öğretmen olmaları için eğitti, ancak akademik programın yüksek kalitesi ve giderek artan İngilizce öğrenme arzusu, genel eğitim isteyen daha fazla öğrenciyi cezbetti. Böylece 1864'te okul iki ayrı kuruma bölündü. Bebek'teki okul Robert Koleji olarak tanındı ve liberal sanatlara yoğunlaşırken, Mission'ın ilahiyat semineri Türkiye'nin iç kesimindeki Merzifon'a (Marsovan) taşındı. 1893'te kolej içinde bir Kız Okulu kuruldu.

Anadolu Koleji Marsovan. Kaynak

Merzifon'da, Bebek'te olduğu gibi, giderek daha fazla öğrenci genel bir eğitim istiyordu, bu nedenle 1886'da okul 4 yıllık bir liberal sanat müfredatını içerecek şekilde genişletildi ve Anadolu Koleji olarak tanındı.

Anadolu Koleji kampüsü, yaklaşık üç metre yüksekliğinde kerpiç bir duvar ve üç kapı ile çevriliydi. İki ana kapıdaki kapı görevlileri gece gündüz görevdeydi ve yatılı öğrenci, dekan tarafından imzalanmış geçiş kartı olmadan kampüsten çıkamazdı. 

 Anadolu Koleji Marsovan, Kuzey Binası.

Kampüsün ana özelliği Erkek Kolejiydi. Dört yıllık lise ve dört yıllık bir derece veren liberal sanatlar kolejini içeriyordu. Aynı zamanda atletizm kulüpleri ve edebiyat topluluklarını da içeriyordu. Pontus Kulübü böyle bir kulüp olduğunu ve her cumartesi gecesi bir araya geldi ve Anadolu'daki Yunan öğrencilerin çoğu üyeleriydi.

18 Mart 1921'de okulun kapanmasından hemen önce, kampüs yaklaşık iki yüz Rum, iki yüz Ermeni ve yaklaşık yirmi Türk ile dolup taşmıştı. Yaklaşık kırk Yunan öğrenci, Karadeniz'in Rusya tarafındaki Yunan yerleşimlerindendi. Onlara bir Rusça öğretmeni sağlandı.

Anadolu Koleji Hastanesi, Marsovan. Kaynak

Binaların çoğu üzeri beyaz badanalı kerpiçten yapılmıştır. Ofisler ve kütüphane taştan yapılmıştır. Kampüsün bir ucunda, Birlik Salonu inşaat halindeydi ve temel atılmıştı ve bir taş duvar üç veya dört ayak yükselmişti, ancak Türkiye'deki kararsız koşullar nedeniyle proje terk edildi.

Kızların Kampüsü, yaklaşık iki yüz öğrencinin etnik olarak kolejle yaklaşık aynı oranlarda bölündüğü, yaklaşık lise düzeyinde bir bitirme okuluydu.

Anadolu Koleji Orkestrası, Merzifon c. 1909-1910. Profesör Daghlian elinde tutuyor; Sayın Elmas gecesinde; Sağ alttaki Harhanres Jenogian; Bay Jenogian'ın yanında Hippocrates Kyriakides (Kyprianides) ve Dr. Kyprie Daltrait var. Kaynak

İki okul arasında, o zamanlar Türkiye'deki tek okul olan Sağırlar Okulu vardı. Kolejin yolunun karşısında büyük bir hastane vardı ve sonra tamamlanıyordu. Küçük Asya'nın her yerinden hastaları çeken hastanenin yanı sıra, tüm Türkiye'deki birkaç hemşire eğitim okulundan biriydi. Ana kampüsün alt ucunda, genç erkekleri Türkiye genelindeki Protestan kiliselerinde papaz olmaya hazırlayan İlahiyat Fakültesi vardı. Ayrıca bir kitap ciltçisi ve hem kampüse hem de tüm topluma hizmet veren iyi donanımlı bir marangoz dükkanı vardı. 

“İlk bakışta, bu çocuklar hepimizin geçmişte yaptığımız ama kabul etmeyecekleri bir şeyi yapıyor gibi görünüyorlar - eldeki aynaya şarkı söylüyor ve bir pop yıldızı gibi davranıyorlar. Bunun bir konuşma dersi olması dışında - Anadolu'daki bu sağır çocuklar ayna kullanarak ağız şekillerini mükemmelleştiriyorlar. " - Neil Bates Anadolu Koleji'nden Fotoğraf (Kamusal Alan)

Kampüsün ana özelliklerinden biri, en büyük binanın üzerindeki bir kulede her çeyrek saatte bir çalan İsviçre saatiydi. Saat, Avrupa'nın geri kalanında kullanılan modern zamanlama sistemini takip ettiği için şehrin çoğu için zaman koruyucu görevi gördü.

 Yunan Atletik kulübü 'Pontos', Marsovan (Merzifon). c 1906/7 . Kaynak

Okulun sloganı ' Sabah Geliyor ' olarak biliniyordu Kolej amblemi, Merzifon ovasının doğu ucundaki Akdağ üzerinden yükselen güneşin kampüsünden bir görüntüyü içeriyordu.

1921'de Merzifon kampüsünün Türk hükümeti tarafından zorla kapatılmasının ardından okul 1924'te Yunanistan'a taşındı. 

 

Yunan Pontos Derneği Muhafızları, 1910.

 

Kaynaklar:
Carl C. Compton, The Morning Cometh, Anadolu Koleji ile 45 yıl.
George E. White, Charles Chapin Tracy, Pilgrim Press 1918. 

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder