23 Ocak 2021 Cumartesi

Kotchari Dansı

Kotsari , Kotchari veya Kochari , (GRK: Κότσαρι) ikinci sadece popülerlik Pontus Yunanlılar arasında popüler bir danstır Serra . Pontus'un Argyroupolis , Bayburt gibi doğu bölgelerinde ve başta Karslı Pontus halkı tarafından dans edildi .

Üst Matsuka bölgesinde de dans edildi Dans, Mübadele'den önceki son on yılda Yukarı Matsukalılara tanıtıldı ve bazen Matsukalıların Panagia Sumela festivallerinde dansı, dansın evinden, yani en doğudaki ibadet edenlerden öğrendikleri söylenir Pontus ve Kafkasya.

Adı, dans etme tarzından ve özellikle topuğun ( kotsi ) zemine eşzamanlı olarak adım atılmasıyla gerçekleştirilen 2 gevşek hareketten (dansın ilk 4 adımı) türemiştir . Yunancada koutso kelimesi gevşek anlamına gelir ve ayağın topuğu kotsi (pl. Kotsia) olarak adlandırılır.

İsmin bir başka açıklaması da bacak-dizlerin metatarsal hareketle sallanma ve kilitlenme şeklini tanımlamasıdır. Dans, güçlü ayak hareketlerine / topallamalarına dayanır ve bu nedenle dansçıyı dik tutan dansçının ayaklarıdır. Yukarıdaki açıklamalar keyfi olarak kabul edilirken, başka bir açıklama da ismini Kotsari (veya Konstantinos) adıyla anonim bir dansçıdan alması, ancak bu açıklama pek olası görünmüyor.

Kotsari, topuk adımlarına dayanan düz adım topuk dansları ailesine aittir. Bu tür danslar Yunanistan'da, Ege adalarında, Girit'te ve genellikle Eski çağlardan beri Küçük Asya ırkları arasında da mevcuttur.

Rodos'un Susta dansına ve Girit'in Maleviziotik-Castrino dansına benzer çift ritimli hızlı bir danstır. Dansçılar birbirlerini omuzda bir daire şeklinde, ancak daha çok yarım daire şeklinde tutarlar. Dansta 2 bölüme ayrılmış 8 basamak vardır. İlk 4 hareket, 2 nokta atlayışları, diğer bir deyişle sol topuğun gevşek adımları - bu dansın ilk bölümüdür. Sonraki 4 adım basit adımlardır ve dansçıyı sağa doğru hareket ettirir.

Dans sadece erkeklerin dansı olarak başladı. Bazı araştırmacılar bunu bir dağ savaşı dansı olarak sınıflandırdı. Daha sonra kadınların da dans etmesi kabul edilebilir hale geldi.

Kaynaklar:
Pontus Helenizm Ansiklopedisi. Malliaris Paedea

Kaynak 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder