“Ailemden duyduğuma göre bizim oralarda Türklerle Rumlar güzel güzel yaşıyormuş. Bafra’nın çevresinde Rumlar çoğunluktaymış. İttihat ve Terakki Hükümeti yönetiminde ilişkiler bozulmaya başlamış. 1916 yılında anne ve babamın aileleri Kastamonu-Çankırı bölgesine tehcir edilmişler.
Babamın annesi Mirofora göç yollarda can vermiş. Büyüklerimiz, 1918 yılında Mondros Mütarekesi imzalananınca iki yıldan sonra evlerine dönebilmişler ama bu sefer de evlerinin Türkler tarafından işgal edildiğini" gördüğünü anlatıyordu Theodoros Pavlidis Iskender Özsoy* ile yaptığı söyleşide , bugün ki Ergenekoncular, Türk milliyetçilerin ve sovenistlerin ataları sadece bir es vermişlerdi. Pontoslu Helenler için asil kötülük sonun başlangıcı bu esten sonra olacaktı. Çok değil üç yıl sonra Yunan donanması (Samsun’un 270 km batısındaki) İnebolu’yu bombalaması bahane edilerek ölüm yürüyüşlerinin ikincisi (tehcir ) devreye sokuldu.
Theodoros'un ailesi de Bafra’dan başlayan ölüm yürüyüşlerine katıldı , Bafra, Samsun, Kavak, Havza, Amasya, Turhal, Tokat, Sivas, Divriği, Malatya, Harput, Diyarbakır, Urfa, Halep, Trablus, Şam güzergâhını takip ederek Beyrut kadar ulaştılar ama Pontoslu Helenlerin çoğu Beyrut'a ulaşamadan yaşamlarını kaybettiler. Theodoros o dönemi yime Ozsoy'a “Bu sürgün yolculuğunu annem ve babam sekiz dokuz yaşlarındayken yaşadı. Aylarca dağları aştılar; karlarda, çamurlarda bata çıka yürüdüler, aç ve susuz. Bir yıl sürmüş bu yolculuk. Bafra’dan Beyrut’a; oradan da Pire’ye 1922’nin sonbaharında sona ermiş.Ailem Pire’den Atina’ya giderek bir yıl Zapion devlet yetimhanesinde kalmış. Babamı yetimhaneden halası almış.Annemin ailesi de önce Agrinion’a gitmiş. Çünkü Bafralı oldukları için tütüncülükten anlıyorlardı. Agrinion’da Papastratos tütün fabrikası vardı.Orada çalışmışlar. Bir seneden sonra akrabalarının daveti üzerine Otmanlı’ya (Divuno) yerleşmişler.” diye anlatıyordu .
Theodoros Yunanistan'a sığınmak zorunda kalan mülteci bir ailenin çocuğuydu.Tüm yaşamı bunu bilerek geçti, kendisi tarihci değil avukattı ama ailesinin çok kötü koşullarda terk etmek zorunda kaldığı vatanları, batı Pontos tarihi üzerine uzmanlaştı. Batı Pontos tarihi üzerine kitapları var.Türkiye ve Yunanistan gazetelerinde de bu konuda bir çok makaleleri var.Türklerle dostluk noktasında ikinci Yorgo Andreadis'tir. Türkiye'de de çok sevilen, sayılan biriydi, o yüzden dostları şık sık Türkiye'ye, Batı Pontos'a, ata toprağı Samsun, Bafra'ya gidip gelirdi.Yaşamını Türk-Yunan dostluğuna adamış ve Abdi İpekçi Türk-Yunan Barış ve Dostluk Ödülü almış olan Yorgo Andreadis Turkiye'deki Ergenekoncu ve milliyetçileri nasıl rahatsız etmişse ve istenmeyen adam ilan edilinceye, Türkiye'ye girmesi yasaklanıncaya kadar, ırkçı ve şovenist histeri nasıl tavan yapmışsa ,Theodoros için de aynı kampanya 2018 yılında devreye sokuldu. Türkiye'deki azgın milliyetçi ve şovenistler 150 yıldır Türk halkı ile Yunan halkı bir araya gelmesin diye her şeyi yapıyor. Halkların kardeşliği için en ufak bir girişim bile ister Helen olsun , ister Türk olsun devletin de dahil olduğu mekanizmalar ile linç kampanyaları eşliğinde büyük bir cezalandırma sürecine dönüştürülüyordu.
Samsun ve genel olarak bölgedeki Ergenekoncu şebeke aslında 90li yillarin sonunda görev için Giresun bölgesine gönderilen Veli Küçük ve ve organizasyonu tarafından oluşturuldu. Yazar ve barış insanı Yorgo Andreadis'in Türkiye'ye girememesi, istenmeyen adam ilan edilmesi yine bunların işidir. Hrant Dink, Trabzon ve Samsun'da ki rahiplere saldırılar devlet kontrolunda yine bu aynı çevre tarafından yapılmıştır. Gülencilerin iktidardaki etkisiyle bir süre buradaki iliskiler neredeyse uyuyan hücreye dönüşmüştü. Gülenciler ile Erdoğan'ın ittifakının dağılmasıyla MHP gibi bunlar da küçük ortak olarak tekrar iktidara gelince uyuyan hücreler aktiflestirildi. Pontos ve Karadeniz'de ki çalışmalarına kaldıkları yerden devam etmeye başladılar.
Theodoros aslında her şeyi, tüm yapılanları görüyor ama yine de inatla, sağlığını ve yaşamını kaybedinceye kadar bu faşist çevrelere teslim olmayarak iki halkın kardeşliği için hep inancını koruyarak mücadelesini yürüttü.Hastalığının hemen öncesinde Theodoros Samsun ve bölgedeki ¹Ergenekoncu ve Irkçı çevrelerce Samsun'da yerel gazete olan ²Akasyam sitesi üzerinden hedef gösterilmeye başlanmıştı.Aynı dönem de Fener Rum Ortodoks Kilisesi Ekümenik Patriği'nin Bafra Otkaya da bulunan Meryem ana kilisesi kalıntılarını ziyeret etmesi planı da daha Ekümenik patrik Samsun'a gelmeden haftalar önce basına sızdırıldı. Bir taraftan Theodoros Pavlidis , bir yandan Ekümenik Patriği'nin ³Otkaya ziyareti bahane edilerek bir 'Pontos Paranoyası ' yaratılmaya, bunun üzerinden de linç kampanyala organizasyonu devşirilmeye çalışıldı. Hatta bu ⁴Akasyam ve çevresindeki kesimden gelen provokasyon sonrasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) okuyan BBP'nin gençliği oldugu düşünülen ⁵öğrenciler Ekümenik patrik'in ziyaretinden sonra Otkaya'da bulunan kilise yıkıntılarına bayrak aşarak istiklal marşı okumuşlardı.Büyük ihtimal ile hastalığını tetikleyen en büyük etkenlerden biri de bu provokasyon sürecinin ortaya çıkardığı stres olduğunu düşünüyorum.
Elbette yüzyıllık kötülüğün takipçilerinin dışında bize umut verecek gelişmeler de yok değildi. Bu deliliğin sonsuza kadar gitmeyeceğini ise Theodoros yaşarken de görmüştü.Yine ölümü de kötü ınsanların yani sıra hala Yunan-Türk halklarının kardeşliğine inanan insanların olduğunu da ortaya koydu. Bu mesajların sadece bir kaçını sizler ile paylaşmak istiyorum.
.....
"Çok üzgünüm...
Ata toprağım Kılkış'ta yaşayan, Bafra'lı göçmen bir ailenin ikinci kuşak temsilcisi,
Gayet iyi Türkçe konuşan,
Bize Yunanistan'da evimiz gibi samimi hissettiren,
Derneğimizin defalarca davetlisi olarak ülkemize ve etkinliklerimize gelen
İyi bir aydın, dostluk elçisi, Todor amcamı kaybettim.
Işıklarda ve rahat uyu Todor amca..." (Κaan Temizel )
.....
"İkinci Kuşak Bafra Mübadili Bafra Sevgisi Hiç Bitmeyen "Theodoros Pavlidis"Ağabeyi Vefat Etmiş Olduğunu Üzüntüyle Öğrenmiş Bulunmaktayız Mekanı Cennet Olsun Nur İçinde Uyusun."(Safet Ay)
.....
"Mübadelenin başkenti Tuzla'nın fahri hemşehrisi, defalarca davetlim olarak Tuzla'ya gelerek evimde ağırladığım; Kılkış'a gittiğimizde bizi ağırlamak için dört dönen Kılkış doğumlu ikinci kuşak Bafra mübadili Theodoros Pavlidis vefat etti. 78 yaşında ölen Pavlidis'in cenaze töreni bugün Agios Pavlos ve Petros Kilisesi'nde sadece dokuz kişinin katılımıyla yapılacak. Dinince dinlensin. Kalo taksidi." (Iskender Özsoy )
.....
ÇOK ÜZGÜNÜZ......Güle güle can dostumuz
Theodoros Pavlidis seni çok özleyeceğiz.
"TUZLADER'in Uluslararası Sempozyum konuşmacısı,Kılkış'ta bize her zaman ev sahipliği ve rehberlik yapan, Suyun öte tarafındaki dostluk elçimiz, 2.kuşak Bafra Mübadili,Selanik Ķilkis Batı Karadenizliler Dernek Başkanı Sevgili dostumuz THEODOROS PAVLİDİS'İ kaybettik çok üzgünüz. Ailesine,sevenlerine, Kilkis Batı karadenizliler Derneğı temsilcilerine başsağlığı ve sabır dileriz. Mekanın Cennet olsun Güzel Dostumuz." (Nursel Temizel)
Theodoros Pontos Helenlerinin ölüm yürüyüşünden kurtulan ailesinin bir ferdi olarak (tütün yapmayı bildiklerinden dolayı seçtikleri ve yerleştikleri) Nea Bafra'nın Divouno köyünde dünyaya gelmişti.Uzun süredir verdiği apansız yaşam savaşını doğduğu köyde kaybetmese de vasiyeti doğrultusunda toprağa doğduğu yerde verildi.Theodoros hep derdi ki savaşmak en kolayıdır, zor olan barış için mücadele vermektir, tüm ömrünü bu şiara bağlı kalarak yaşadı.Yunan ve Türk kardeşliği için hiç durmadan yaptığı ya da ortağı olduğu yüzleşme çalışmaları ve ayrıca olgunlaşmamda yaptığı katkılar için sevgili Theodoros'a teşekkürü borç bilirim. Sevgili dostum sen zoru ama en onurlusunu seçen feda kuşağındansın, devrin daim olsun, huzur icin de uyu, seni hep hatırlayıp onurlandirmaya devam edeceğiz..
..........
Kaynaklar:
*https://www.evrensel.net/haber/103476/bafra-kilkis-ve-tuzla-ucgeninde-mubadele
1)https://www.akasyam.com/mobil/samsundaki-pontuscu-faaliyetler-163195/
2)https://www.akasyam.com/mobil/kose-yazisi/3742/fener-rum-patrigi-bartholomeos-samsuna-neden-geldi.html
3)https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2247967295213271&id=123521044324584
4)https://www.akasyam.com/mobil/bartholomeosun-ziyaret-ettigi-esencayda-neler-olmustu-163481/
5)https://barisicinaktivite.org/amp/fener-rum-patrigi-bartholomeosun-bafrada-ziyaret-ettigi-kilise-kalintisina-bayrak-diktiler/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder