Πώς μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα γυναικών πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο ISIS
Στη μακρόχρονη μάχη για την ανάκτηση της βορειοανατολικής Συρίας από το ISIS, μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα μαχητριών έδειξε το δρόμο. Οι γυναίκες του YPJ, μιας συριακής-κουρδικής δύναμης, πολεμούσαν μαζί με τους άντρες ομολόγους τους και πρόσωπο με πρόσωπο ενάντια στο ISIS. Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Gayle Tzemach Lemmon πέρασε χρόνια αναφέροντας τις ιστορίες τους και τώρα μιλάει για το νέο της βιβλίο, «Οι κόρες του Κομπάνι».Gayle συγχαρητήρια για το νέο σας βιβλίο. Πείτε μας για τις Κόρες του Κομπάνι. Πώς ακούσατε πρώτη φορά γι’ αυτές; Και τι σε έκανε να θέλεις να πεις την ιστορία τους;
Σας ευχαριστώ. Χαίρομαι που είμαι εδώ.
Άκουσα για πρώτη φορά γι’ αυτές όταν ένας από τους στρατιώτες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ ο οποίος συμμετείχε στο βιβλίο που είχα γράψει, “Ashley’s War”, με κάλεσε από τη Συρία το καλοκαίρι του 2016. Και μου είπε: “Gayle, πρέπει να έρθεις.” Δουλεύω στη Συρία με αυτή τη συμμαχική δύναμη όπου οι γυναίκες ηγούνται της μάχης. Και δεν είναι μόνο ηγέτες, αλλά απολαμβάνουν επίσης τον πλήρη σεβασμό των ανδρών με τους οποίους πολεμούν. Και οι στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τις σέβονται επίσης.”
Και πρόσθεσε: “Και όχι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο ότι πολεμούν ενάντια στο ISIS. Αγωνίζονται για την ισότητα των γυναικών.”
Και μία από αυτές τις γυναίκες που αναφέρετε είναι μια γυναίκα που ονομάζεται Κλάρα. Την οποία συνάντησες στη Ράκκα.
Είναι μέρος της γυναικείας μαχητικής δύναμης των Κούρδων, γνωστή στα Κουρδικά ως YPJ. Έχουν πολεμήσει και έχουν δώσει τις ζωές τους δίπλα στα αδέλφια τους. Και μερικοί από τους πιο διάσημους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων σκοπευτών, προέρχονται από τις τάξεις τους.
Μας πήγε στην πρώτη γραμμή της Ράκκα, στο σημείο μιας επίθεσης με βόμβα αυτοκινήτου από τον ISIS η οποία κάπνιζε ακόμα.
Οι δυνάμεις της, λέει, αντλούν δύναμη από τη ιστορία του κουρδικού λαού η οποία είναι μοναδική και είναι μέσα στους αγώνες και τις δοκιμασίες.
Gayle, τι είναι αυτό που έκανε γυναίκες όπως την Κλάρα να θέλουν να πάρουν όπλα, να οργανωθούν και να πολεμήσουν κατά του ISIS.
Αυτές ήταν γυναίκες αρχικά πήραν όπλα για να προστατεύσουν τις γειτονιές τους στο χάος του Συριακού εμφυλίου πολέμου. Απλώς προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις πόλεις τους, τις γειτονιές τους και τα σπίτια τους από εξωτερικούς εχθρούς, και να προστατεύσουν το πείραμα αυτοδιοίκησης που είχαν κατασκευάσει, το οποίο έφερνε την ισότητα των γυναικών ακριβώς στο κέντρο του κοινωνικού οικοδομήματος που έχτιζαν.
Στη συνέχεια έρχεται το ISIS, και αυτή η απίστευτη αναμέτρηση μεταξύ των ανδρών που αγόραζαν και πουλούσαν γυναίκες ως κεντρικό στοιχείο της ιδεολογίας τους, τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, που έρχονται στην πόλη του Κομπάνι, και αντιμετωπίζουν αυτή τη ισχυρή μικρή δύναμη γυναικών σε μια στιγμή που το ISIS δεν είχε χάσει ποτέ του μάχη.
Και αυτή η δύναμη είχε πραγματικά τη χειραφέτηση και την ισότητα των γυναικών ακριβώς στην καρδιά του. Και τότε οι Αμερικανοί άρχισαν να συμμετέχουν και εκτόξευσαν αυτήν τη δύναμη των Κουρδισσών γυναικών στην παγκόσμια σκηνή, επιφέροντας ταυτόχρονα στο ISIS την πρώτη του ήττα.
Αναφέρατε τη συνεργασία τους με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά αυτή δεν ήταν δίχως προβλήματα, σωστά; Εννοώ, η μαχητική τους δύναμη, το YPJ, πολεμά τους τρομοκράτες του ISIS, αλλά είναι επίσης συνδεδεμένοι με μια άλλη ομάδα, το PKK, την οποία οι ΗΠΑ, η Τουρκία και άλλοι θεωρούν ως τρομοκράτες. Πώς ήταν λοιπόν αυτή η σχέση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ;
Η σχέση τους είναι μια σχέση πραγματικά βαθιάς εμπιστοσύνης και σεβασμού.
Η πολιτική των Η.Π.Α. είναι ότι οι Σύριοι Κούρδοι είναι διαφορετικοί από το ΡΚΚ, του οποίου αποτελούν παρακλάδι. Και εξήγησαν υποστηρίζοντας: “Επιλέξαμε αυτόν τον Σύριο εταίρο επειδή είναι η καλύτερη ελπίδα που έχουμε στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.”
Gayle, φυσικά, οι κουρδικοί στόχοι αυτών των γυναικών ευθυγραμμίστηκαν με τους στόχους των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από τότε, πολλές από αυτές τις συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείφθηκαν. Έχοντας νικήσει το ISIS, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια τουρκική εισβολή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό για όλες αυτές τις γυναίκες; Πού βρίσκονται τώρα;
Συχνά αστειεύομαι ότι έχω πολύ μεγαλύτερη ελπίδα για στη βορειοανατολική Συρία από ό,τι για στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον, επειδή, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, συνεχίζουν να προχωρούν προς τα εμπρός.
Ήμουν στη βορειοανατολική Συρία ίσως περίπου έξι εβδομάδες μετά την επιδρομή της Τουρκίας. Και αυτό που με εντυπωσίασε, στην πραγματικότητα, ήταν όλα αυτά που έχουν καταφέρει να χτίσουν και το ότι αυτό το πείραμα στην ισότητα των γυναικών εξακολουθεί να ισχύει. Σε όλες τις πόλεις που κατέλαβαν από το ISIS, εκτός από δύο που τώρα καταλαμβάνονται από τουρκικές υποστηριζόμενες δυνάμεις, έχουν γυναίκες επικεφαλής του κάθε συμβουλίου. Έχουν γυναικεία συμβούλια σε κάθε πόλη τους στην περιοχή.
Συνεπώς, συνεχίζουν να έχουν γυναίκες στο επίκεντρο του πειράματός τους στη λαϊκή συμμετοχική δημοκρατία που στοχεύει στην αυτοδιοίκηση και την αυτοδιάθεση.
Συναρπαστικές ιστορίες των γυναικών που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές στη Συρία. Σε ευχαριστούμε πολύ Gayle.
Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder