"24 Şubat 1994'te bugün olduğu gibi, #Yunan Parlamentosu 19 Mayıs'ı Küçük Asya Soykırımı'nı anma günü olarak belirledi."
Yunan parlamentosunun bir anma günü olarak tanıtılması ve tanınmasında önemli bir rol oynayan kişiler, Pontuslu bilim adamları Michalis Charalambidis ve Konstantinos Fotiadis idi. 1993'te, #MichalisCharalambidis, 33 Pontuslu milletvekilinin Küçük Asya'nın Pontus'unda Yunan Soykırımı'nı anma gününü Yunan parlamentosuna teklif etmesiyle büyük bir çaba gösterir.
24 Şubat 1994 tarihinde, 2193/1994 sayılı Kanun 19 Mayıs'ı tanımlamaktadır ve Yunanistan Parlamentosunun oybirliğiyle 19 Mayıs'ı Anma Günü olarak ilan etmesinden sonra genel kurul sırasında oluşturulmuştur.
Maalesef Türkiye bir soykırım olduğunu kabul etmiyor ve ölümleri savaş kayıplarına ve diğer nedenlere bağlıyor, çünkü iş taburları Pontialıların yok edilmesine neden oluyor, sadece değil.
Türkiye'de tarihçilerin alenen, olayları soykırım olarak tanımladığı sesler var. Bu aynı zamanda İslam'a dönen ve bu süreçte köklerini ve aynı zamanda Soykırım hakkındaki gerçeği keşfeden birkaç Pontoslu için de geçerlidir. Ne yazık ki, görüşlerinden dolayı hapsedildiler ve işkence gördüler.
Yrd. Doç. Dr. #KonstantinosFotiadis, uzun yıllara dayanan araştırmaları ile bizlere kitapları ve birçok konuşması aracılığıyla birçok bilgi sağlayacaktır. Sayın Fotiadis'in Soykırımın tanınmasındaki rolü, Türkiye'nin Pontus Rumlarına karşı tavrının ve barbarlığının ne olduğunu anlamak için kitapları başka dillere çevrildiği için çok önemlidir.
Pontus Helenizmine değerli katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ederiz
Anma Günü 👏 Parlamentoda teklif veren ve oy veren 33 üyeden biri olan eski milletvekilimiz ve sevgili dostumuz #NikosAfentoulidis'e yararlı bilgiler için çok teşekkür ederiz."
19 mayıs'ı unutmam
Makale - Eleni Kalaitzidou
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder