22 Nisan 2021 Perşembe

Yunanistan'da Paskalya Nasıl Yaşanıyor

Yunan takvimindeki en önemli bayram ve folklorun en zenginlerinden biri olarak kabul edilen Ortodoks Paskalyası (Pascha), Yunanistan'ın her yerinde benzersizdir. Girit'ten Makedonya'ya, Paskalya gelenekleri ruhun ve doğanın yeniden doğuşunun habercisi olurken, Paskalya kutlamaları halk kültürünün anlam ve sembolizm açısından zengin, canlı bir yönünü oluşturur.


Paskalya hareketli bir tatildir. Kutlaması, bahar ekinoksunun dolunayından sonraki ilk Pazar günü düşer. Yunanistan'ın her yerinde, Paskalya'dan önceki hafta Kutsal Hafta boyunca çok sayıda gelenek ve görenek görülür  .

Diriliş kutlamaları için hazırlıklar Kutsal Perşembe günü başlıyor. O gün ev hanımları geleneksel olarak tsourekia adlı özel kekler, bisküviler ve kırmızı renkli yumurtalar hazırlarlar.

Yumurta kullanımı yeniden doğuşun sembolü iken kırmızı renk Mesih'in kanını temsil eder. Geçmişte birçok evde insanlar kötü ruhları kovmak için ilk kırmızı yumurtayı evin ikon standına koyarlardı.
Paskalya kırmızı yumurtaları
Cuma, Kutsal Haftanın en kutsal günü, Mesih'in çarmıhtan bırakılması ve Mesih'in cenazesiyle tutkusunun doruk noktasına ulaştığı gündür. Yas günü olduğu için ev hanımları ev işi yapmaktan kaçınırlar. Epitaph (İsa'nın Bier'i) çiçeklerle süslemek için kadınlar ve çocuklar kiliseye giderler, akşamları ise Epitaph alayı yapılır. Cumartesi sabahı bayram yemeği için hazırlıklara başlanır ve “maghiritsa” adı verilen özel bir çorba yapılır.

Gece yarısından kısa bir süre önce insanlar, papazın dağıttığı "Kutsal Işık" ile yaktıkları beyaz mumlarla kilisede toplanırlar. İkincisi, "Mesih dirildi" (Christos Anesti) diye şarkı söylediğinde, insanlar dilek ve sözde "Aşk Öpücüğü" ile değiş tokuş ederler.

Mumların “Kutsal Işığı” ile iyi şans getirmesi için evlerinin ön kapısının üstündeki kapı direğine üç kat haç işareti yaparlar. Sonra hepsi masanın etrafında toplanırlar, kırmızı yumurta kırarlar ve birbirlerine Christos Anesti dilerler.

Pazar sabahı, özellikle Yunan kırsalında, kuzu şişte hazırlanır ve insanlar genellikle gece geç saatlere kadar yemek yer ve dans eder.

Paskalya ziyafeti

Paskalya, Yunan bayramlarının açık ara en kutsalıdır , ancak aynı zamanda hem gerçek hem de mecazi anlamda en neşeli, baharın, yeniden doğuşun kutlamasıdır. Yunanlılar, Paskalya'yı kırsal kesimde geçirmek için şehirleri gruplar halinde terk ederken, yemek tüm festivallerin merkezinde yer alıyor.

Paskalya masası, Yunan mutfağının mevsimselliği ile birleşen geleneğin bir yansımasıdır. Malzemeler, baharatlar ve yemekler yerden yere farklılık gösterebilir, her zaman mutlaka uyulan bir kural vardır: hiçbir şey boşa harcanmamalıdır.

En tipik yemekler tükürükte yavaşça kavrulan bütün kuzu etleridir; kırmızı boyalı yumurtalar; örgülü tatlı ekmekler  (tsoureki); Paskalya çorbası (magiritsa) ve ızgara işkembe rulosu (kokoretsi).

Kırmızı Yumurtalı Tsoureki
Kırmızı Yumurtalı Tsoureki

Seyahat


Yunan Ortodoks Paskalyası sırasında Yunanistan'da seyahat etmek  , ziyaretçilere Yunan kırsalının tadını çıkarma ve bazı geleneksel ve şenlikli atmosferi deneyimleme fırsatı sunar.

• İyonya'daki Korfu adasını Paskalya'da ziyaret etmek   idealdir, çünkü  kasaba , şehrin filarmoniklerinin tam anlamıyla hareket ettiği, ülkenin en görkemli ve melodik kutlamalarına ev sahipliği yapmaktadır  . Kutsal Cumartesi sabahı en önemli noktalardan biri, suyla dolu seramik kapların pencerelerden arnavut kaldırımlı sokaklara düşmesidir.
botides Yunan Paskalya Korfu Yunanistan
• Ege'nin  Sakız Adası'nda , Vrontados köyü sakinlerinin yaşadığı bir başka gelenek daha vardır  . "roket savaşı" geleneğini canlandırın. Diriliş'ten sonra Vrontados, gece yarısı gökyüzünü aydınlatan bir havai fişek fırtınasına girer.

Vrontados havai fişekleri Yunan Paskalyası

• Kiklad  adası Tinos'ta , Kutsal Cuma günü, hem Ortodoks hem de Katolik kiliselerinin cemaatçileri, kiliselerinin Kutsal Kabirlerini, her Kabir mahalleleri boyunca kendi güzergahını takip etmeden önce, ilahiler söyleyerek güçlerini birleştirdikleri limana taşıyorlar.

Tinos Yunan Paskalya gelenekleri

Akathist İlahisi her Cuma Büyük Oruç'un şarkısını söylerdi.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder