27 Mart 2024 Çarşamba

M. Charalambidis: Gerçek bir ruhani kişinin, gerçek bir vatanseverin ve gururlu bir Pontuslunun modeli

 

Kostas Samourkasidis yazıyor*


 Bir vizyoner, bir ideolog, gerçek bir ruhani adam modeli, gerçek bir vatansever ve gururlu bir Pontuslu.


Bu kişi, 72 yıllık bir gecikmeyle de olsa, Pontus Rumlarına yönelik soykırımın Yunan Parlamentosu tarafından tanınması gereken kişi Michalis Charalambidis'ti.


 Tanınma yolundaki en önemli istasyonlarla ilgili hafızasında kalan iki söz:


 - Mayıs 1985'te, sosyolog Michalis Charalambidis liderliğinde Atina'da Pontus Çalışmaları Merkezi kuruldu. Charalambidis, daha sonra Profesör Kostas Fotiadis ile birlikte öncelikli amacı Soykırımın tanınması olan bir grup oluşturdu.  PASOK'un "İtalyanlar" grubunun rolü, tanınma meselesinin desteklenmesinde katalizör görevi gördü.  PASOK'un İtalya'daki Charalambidis liderliğindeki parti örgütü "İtalyanlar", 1979'dan 1990'a kadar PASOK içinde belirgin bir ideolojik akım oluşturdu.  1983'ten itibaren "İtalyanlar" grubu siyasi faaliyetlerini Yunanistan'da yoğunlaştırdı.  Böylece 1983'te Charalambidis, Uluslararası Halkların Hakları ve Kurtuluşu Birliği'nin Yunanistan şubesini kurmaya başladı.


 - Charalambidis'in Soykırımın tanınması talebini kamuya açık bir şekilde formüle ettiği ilk metin Eylül 1986'da "Eleftherotypia" gazetesinde yayınlandı; ancak metnin yayınlanmasından önce yazılı olarak bilgilendirdiği PASOK Yürütme Dairesi'nde görev yapan dönemin Başbakanı Andreas Papandreou partiden ihraç edilme korkusu altında.  Charalambidis, metninde, hem Yunan devletinin dayattığı unutulmaya hem de Pontusluların kimliğinin değişmesine veya tamamen kaybolmasına karşı bir direniş eylemi olarak Soykırımın tanınması konusunu gündeme getirdi.


 - 1988 yazında Selanik'te düzenlenen İkinci Dünya Pontus Kongresi bir dönüm noktasıydı.  Charalambidis, "Bugünkü Pontus Meselesi" başlıklı giriş konuşmasında, dünyanın her yerindeki Pontus örgütlerinin temsilcileri önünde, Pontus halkının Soykırım'ın uluslararası alanda tanınmasını talep etme sorununu resmi olarak gündeme getirdi. "Pontusluların hafıza hakkı".  Pontus topluluğu içinde ifade edilen tüm itirazların üstesinden gelinmesi nedeniyle, onun takdim teklifleri tüm delegeler tarafından kabul edildi.


 - Michalis Charalambidis'in Andreas Papandreou'ya yaptığı önerinin ardından, 1 Nisan 1992'de yirmi iki (22) PASOK milletvekili, "19 Mayıs, Pontus Soykırımını anma günü olarak kabul edilmektedir" başlıklı bir yasa teklifi sundu.


 PASOK'un Ekim 1993'te iktidara gelmesinin ardından, PASOK milletvekillerinin 19 Mayıs'ın Anma Günü olarak tanınmasına ilişkin yasa teklifi 9 Aralık 1993'te yeniden sunuldu. İçişleri Bakanlığı'nın "19 Mayıs, Anma Günü olarak kabul ediliyor" başlıklı yasa önerisi Pontus Soykırımını Anma Günü", 10 ve 17 Şubat 1994 tarihlerinde yetkili Bakan Yardımcısı ve Pontus Federasyonlarının temsilcilerinin huzurunda toplanan Kamu Yönetimi, Kamu Düzeni ve Adalet Daimi Komitesi'ne işlenmek ve tartışılmak üzere sunuldu. ve Uluslararası Halkların Hakları ve Kurtuluşu Birliği'nin Başkanı olarak Michalis Charalambidis'in de aralarında bulunduğu dernekler.

 - 24 Şubat 1994'te Yunanistan Parlamentosu oybirliğiyle 19 Mayıs gününün "Pontus Rumlarına Yapılan Soykırımı Anma Günü" olarak belirlenmesine karar verdi.


 Gerisi tarih.


 Michalis Charalambidis, teşekkürler!


 * Kostas Samourkasidis Tarihçidir, MA Kamu Tarihi


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder