Türkiye'nin Pontus Rumlarına yönelik soykırıma ilişkin uluslararası tanınma talebinin reddedildiği Ayasofya Meydanı'nda yaşananlar...
Yunanistan Panpontos Federasyonu, Pontus Rumlarına yönelik soykırımın 105. kara yıldönümünü Selanik'in Ayasofya meydanında duygu ve saygı atmosferinde andı.
Pontus bayrakları ve Pontus kulüplerinin pankartlarını taşıyan ve Soykırım logolu siyah tişörtler giyen yüzlerce kişi, trajik olayların 353.000 masum kurbanının yanı sıra unutulmaz vatanlarından koparılan yüz binlerce insanı da anarak saygı duruşunda bulundu. tarihin zaman aşımına uğramayacağının altını çizerek, suçun uluslararası tanınması yönündeki taleplerini geri çektiler.
POE etkinliği, Ayasofya ve Ermou sokaklarının birleştiği noktada Pontia Mana (Pontus Helenizmi Soykırımına ilişkin bir anıt) heykelinin önünde masum kurbanlar için düzenlenen bir anma töreniyle başladı.
Bunu Selanik Belediyesi Filarmoni Orkestrası'nın dua alayı takip etti ve hemen ardından çelenkler bırakıldı. Çelenkler, DTÖ Başkanı Giorgos Varythymiadis, içişleri bakan yardımcısı ve Makedonya ve Trakya işlerinden sorumlu Stathis Konstantinidis, Orta Makedonya Valisi Apostolos Tzitzikostas, Selanik Belediye Başkanı Stelios Angeloudis, Pavlou Belediye Başkanı Mela Dimitris Aslanidis tarafından bırakıldı. , Kordelios Evos Belediye Başkanı Smou Eleftherios Alexandridis, Yunanistan Ulusal Ermeniler Komitesi temsilcisi Tigran Sarkissian, Neapolis-Sykeon Belediye Başkanı Simos Danielidis, Uluslararası Pontus Rumları Federasyonu temsilcisi Vassilis Mousidis, Kara Kulüp Başkanı Selanik Ioannis Apostolidis ve Pontuslu Bayanlar Bakımı Sofia Iakovidou üyesi.
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından anma töreni Yunanistan Ulusal Marşı'nın çalınmasıyla sona erdi.
"Pontos'un modern kahramanı" M. Charalambidis
İlk olarak DTÖ Başkanı G. Varithimiadis tarafından, bu yılki 19 Mayıs'a denk gelen üç yıldönümüne, Kıbrıs'ın işgalinin 50. yılına, DTÖ'nün kuruluşunun 20. yılına değinen bir dizi tebrik vardı. hatta "Pontusluların modern kahramanı" olarak tanımladığı Michalis Charalambidis liderliğindeki Pontus Rumlarına yönelik Soykırım'ı tanıyan kararın üzerinden 30 yıl geçti ve anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Soykırımın uluslararası tanınması gerektiğine atıfta bulunarak, inkar sürekliliğin bir garantisi olduğu için tarihsel hukuku savunmamız gerektiğini aşırı vurguladı.
"Tanınmak tüm Helenizmin sorunudur"
Daha sonra söz alan İçişleri Bakan Yardımcısı Stathis Konstantinidis, 19 Mayıs'ın tüm Pontuslular için adalet günü haline gelmesine kadar tanınma çabalarının devam edeceğinin sözünü verirken, tanınma talebinin sadece Pontuslular değil, " tüm Helenizmin meselesidir".
Daha sonra söz alan İçişleri Bakan Yardımcısı Stathis Konstantinidis, 19 Mayıs'ın tüm Pontuslular için adalet günü haline gelmesine kadar tanınma çabalarının devam edeceğinin sözünü verirken, tanınma talebinin sadece Pontuslular değil, " tüm Helenizmin meselesidir".
Orta Makedonya Valisi Apostolos Tzitzikostas, Helenizm'in "sakatlanması" olarak nitelendirdiği Pontus Soykırımı ve Küçük Asya Felaketi gibi trajik olayların geride bıraktığı yaralara değinerek, yardım edenlerin mülteciler olduğunu ekledi. 20. yüzyılda Yunanistan "başını kaldırsın".
"Pontiac Hareketi"
Selanik Belediye Başkanı Stelios Angeloudis ise, "Milliyetçiliğin ve hoşgörüsüzlüğün bedelini ödeyen" 353 bin kurbandan söz ederken, "Pontos şehitlik haçına ilk tırmanan oldu" derken, Polychronis'in şu sözlerine atıfta bulundu: Enepekides, Pontus Rumlarının soykırımını "yaşayan bir Auschwitz'di, bu insanlar ölene kadar yürümek zorunda bırakılmıştı". Son olarak "Pont meselesinden değil, Pontus hareketinden bahsediyoruz" dedi.
Yunanistan Ermeni Ulusal Komitesi temsilcisi Tigran Sarkisyan, her iki olayın da failinin Türkiye olduğunu belirterek, Ermeni Soykırımı hakkında uzun uzun konuştu ve dünyayı güçlünün hakkıyla hakikat hakkıyla mücadele etmeye çağırdı.
"Helenizm özür istiyor Sayın Erdoğan!"
DTÖ Onursal Başkanı Giorgos Parcharidis, "Helenizm özür istiyor Sayın Erdoğan!" ifadesiyle büyük alkış aldı ve Yunanistan'ın Pontus meselesini ikili ilişkilere sokması durumunda galip geleceğini tahmin etti. Aynı durum Türkiye için de geçerli olacak çünkü "medeni insanlarla masaya oturabilecek"
Ancak hemen şunu da ekledi: "Bağımsızlığımızdan vazgeçmeyi asla kabul etmeyeceğiz. Son Türk askeri topraklarımızdan ayrılana kadar direneceğiz" sözleri salondan uzun süre alkış aldı.
Etkinlik, Alexis Parcharidis'in "Virgin Romanya" ve "Tin patrida m'chasa" şarkılarını seslendirmesiyle, lirde Yannis Tsanasidis ve tefte Nikos Filippidis ve Selanik Valiliği'nin seçkin SPOS dansçıları grubundan Pyrrhios Serra'nın eşlik etmesiyle sona erdi.
Türk konsolosluğuna protesto yürüyüşü
"Masumların kanı kurumaz, soykırımcılardan kamuoyundan özür dileriz", "Tarih Pontos okullarına girsin, soykırımı tüm dünya öğrensin" ve "Pontos, Kıbrıs, Ermenistan, artık soykırım yok" gibi sloganlarla "Halk pankart ve pankartlarla toplanıp Türk konsolosluğuna doğru yola çıktı.
Orada, DTÖ Başkanı G. Varithimiadis, onursal başkan Giorgos Parcharidis ve profesör Christos Klerides eşliğinde bir karar sunmaya çalıştı, ancak bu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir temsilcinin müdahalesinden sonra mümkün olmadı. Türkiye ile yapılan hükümetlerarası anlaşmalarda kararın yandaki ağaca yapıştırılması önerildi.
G. Varithimiadis, bu özel öneriyi "atalarımıza hakaret" olarak nitelendirdi ve karakteristik bir şekilde "Bunu yastığımın üzerine koymayı tercih ederim" diye ekledi.
Metin, fotoğraflar: Elli Tsolaki, Romanos Kontogiannidis
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder